Категория: Изкуство в перспектива

Изкуство в перспектива

Анкетната поредица на Демна Димитрова е опит да обхванем някои от най-очакваните събития в литературата, съвременния танц и пърформанс, театъра, визуалните изкуства, музиката и киното през 2018 г. Препоръките са направени от няколко души, които поканихме да посочат важните за тях акценти в различните области. Текстовете, представящи събитията по-подробно, допълват техните отговори.

Киното през 2018 г.

Последната статия за тази година от поредицата „Изкуство в перспектива“ представя препоръките и очакванията в областта на киното на режисьора Любомир Младенов и филмовата продуцентка Елена Мошолова – както интересни филмови премиери и фестивали, така и важни промени в Закона за филмовата индустрия.

Музиката през 2018 г.

Невъзможно е да обхванем в една статия всичките най-интересни музикални събития до края на годината, имайки предвид огромното разнообразие от стилове в музиката. Но поканихме емблематичните радиоводещи Елена Розберг и Мирослава Кацарова да изброят най-очакваните от тях концерти и фестивали в сферата на рока, джаза и съвременната опера.

Репетиционен процес от NEOдачници

Театърът през 2018 г.

Анкетната поредица „Изкуство в перспектива“ продължава с препоръките на театроведа и театралния критик Асен Терзиев и актрисата Снежина Петрова за най-интересните и очаквани събития до края на годината – завръщането на режисьора Иван Пантелеев след 20 г. отсъствие от българската сцена; форуми и премиери на постановки в България и чужбина.

Съвременният танц и пърформанс в България през 2018 г.

Прегледът на някои от по-мащабните събития от сцената на съвременния танц и пърформанс в България описва хронологичен маршрут на фестивали и платформи, които ще се проведат през 2018 г.

Съвременният танц и пърформанс през 2018 г.

Съвременният танц и пърформанс през 2018 г.

Представяме ви най-интересните предстоящи събития за съвременни танци и пърформанс извън България според Ива Свещарова и Мира Тодорова, а в последваща статия ще отделим специално внимание на събитията от същата сфера в България през 2018 г.

Картината "Изглед към Палермо" на Фраческо Лоджаконо от 1875 г., с добавени надписи към различни растения от цял свят.

Визуалните изкуства през 2018 г.

Продължаваме анкетната поредица за най-очакваните събития в литературата, съвременния танц и пърформанс, театъра, визуалните изкуства и киното през 2018 г. За препоръки в сферата на визуалните изкуства попитахме Мария Василева и Весела Ножарова.

Момиче, което избира книга от рафтовете на изпълнена с книги библиотека.

Литературата през 2018 г.

В тази анкетна поредица ще се опитаме да обхванем някои от най-очакваните културни събития през 2018 г. Поканихме творци и специалисти в различни сфери на изкуството да дадат своите препоръки. Какви интересни събития в литературата предстоят до края на годината – прочетете отговорите на Стефан Иванов и Марин Бодаков.