Рубрики

Паралели и меридиани (подкаст)

Подкаст „Паралели и меридиани“ (с Александър Детев)С Александър Детев потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Изграждаме нужните паралели с миналото и обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Опитваме се да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.


Проектът „Европа“

Европейски парламентПрез май 2019 г. предстоят решаващи избори за Европейски парламент, от които зависи бъдещето на Европейския съюз. В съвместната поредица на Йоанна Елми и Иглика Иванова ще разгледаме ролята на ЕС в България, ще обсъдим демократичните дефицити на съюза и как те доведоха до въздигане на крайнодесния популизъм и евроскептицизма, ще разговаряме с експерти за бъдещето на ЕС и нужните реформи и ще разгледаме работата, свършена от българските евродепутати дотук. С няколко материала ще гостува на рубриката и Христо Христев.


Говори с Нева

Текстът „Говори с Нева“, изписан на ръка.Рубрика за писма от читатели. Авторката ѝ Нева Мичева пише: „Винаги съм си мечтала да поддържам такава и да имам адрес, на който непознати да ми пишат, за да ми разкажат нещо важно за себе си, което да обсъдим – както във влака, когато разговорът тръгне. Сигурна съм, че както аз винаги съм искала да отговарям на писма, така има хора, които винаги са искали да ги напишат. Заповядайте.“


Аз, киборгът

Илюстративна снимка от Ari HeВ тази рубрика обръщаме внимание на актуални теми като гражданските права в цифровия свят, концентрацията на влияние в технологичните гиганти, как да защитаваме личните си данни и неприкосновеността на кореспонденцията си, как да се спасим от капаните на социалните мрежи и да не станем жертва на дигиталния феодализъм, който ни дебне зад ъгъла.


Градове за хората

По едноименната книга на урбаниста Ян Геел, това е рубрика за добрите чужди (и не само) примери за градско управление или градоустройствено решение, които са променили средата в добра посока. Които са сложили човека в центъра на вниманието. По изключение ще даваме и примери за тъкмо обратното, но се надяваме, че добрите примери ще преобладават. Защото имаме нужда от позитивност и показвайки, че и иначе може, се надяваме да повлияем на взискателността и чувството за естетика у читателите.


Китай отвътре

По случай 40-годишнината от започването на реформите на Дън Сяопин Стефан Русинов ни представя поредица от публикации на китайски писатели, които по един или друг начин засягат промените през последните четири десетилетия в Китай. С мисълта, че литературният поглед ще ни помогне да видим конкретността зад статистиката, личното измерение зад политическите и историческите факти, свидетелските показания на фона на идеологическите наративи, за да придобием представа за ефектите и дефектите преди всичко в човешко отношение.


Глобално село

Най-младият член на нашия екип Огнян Цветков всяка седмица подбира за вас три международни новини, които са важни, но твърде слабо застъпени в българското медийно пространство. Темите се представят в кратки статии с малко предистория, предстоящо развитие и няколко препратки за по-задълбочен прочит.


10 неща

Лина Кривошиева споделя нещата, които са ѝ направили впечатление в последно време и препоръчва да им обърнете внимание: вдъхновяващи и полезни лекции, събития, проекти, мобилни приложения. Неща в сферата на дизайна, фотографията, мултимедийните проекти и дигиталната комуникация, или друго. Хвърлете им по едно око/ухо!


Вместо новини

Саркастичната рубрика на Полина Паунова обобщава и коментира най-важните новини от политическия и обществен живот на България. В първия месец и половина в рубриката се включваше и Жана Попова. От 1 юли 2018 г., когато „Тоест“ стана седмичник, „Вместо новини“ се превърна в обзор на събитията, случили се от понеделник до петък на съответната актуална седмица.


Литературен флашмоб

Аудиорубриката хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати през 2018 г. публикувахме по една подбрана творба на български или чуждестранни автори, прочетена от писател, поет, драматург, преводач, художник, актьор или издател. Надяваме се, че покрай пращенето и покашлянето ще доловите и многото вложена обич. Приятно слушане (и четене)!


С флумастер в банята

Самиздатските списания от времето на комунизма „Глас“ и „Мост“ са многократно цитирани и анализирани, но историята на създаването им досега е описана твърде откъслечно. В поредицата, посветена на независимите издания от 1989–1990 г., Татяна Ваксберг се връща назад, за да възстанови една картина, позабравена дори и от създателите им? Историята, каквато не сте я чели.


Изкуство в перспектива

Момиче, което избира книга от рафтовете на изпълнена с книги библиотека.Анкетната поредица на Демна Димитрова е опит да обхванем някои от най-очакваните събития в литературата, съвременния танц и пърформанс, театъра, визуалните изкуства, музиката и киното през 2018 г. Препоръките са направени от няколко души, които поканихме да посочат важните за тях акценти в различните области. Текстовете, представящи събитията по-подробно, допълват техните отговори.


DOs & DON’Ts

Стефка Цанева ви представя впечатленията си от регулярните турове по галерии и музеи. Не възлагайте големи надежди в тази рубрика да четете задълбочени и пространни критически статии, нито пък очаквайте хапливи коментари или класации. Стефка ще ви представи и хубавите, и лошите изложби, влезли в полезрението ѝ по време на седмичните ѝ обиколки.