Категория: С флумастер в банята

С флумастер в банята

Самиздатските списания от времето на комунизма „Глас“ и „Мост“ са многократно цитирани и анализирани, но историята на създаването им досега е описана твърде откъслечно. В поредицата, посветена на независимите издания от 1989–1990 г., Татяна Ваксберг се връща назад, за да възстанови една картина, позабравена дори и от създателите им? Историята, каквато не сте я чели.

Самиздат на български: „Глас“ и „Мост“ през 1989 г. – част последна

Това е последната част от разказа за самиздатите „Глас“ и „Мост“, но поредицата за независимите издания от времето на комунизма не свършва тук. Скоро очаквайте завръщането на рубриката.

Самиздат на български: „Глас“ и „Мост“ през 1989 г. – част четвърта

Цялата авантюра с издаването независимите издания „Глас“ и „Мост“ води до уволнението на двама от преките участници, солидна глоба и обжалване в съда.

Самиздат на български: „Глас“ и „Мост“ през 1989 г. – част трета

За двете независими списания „Глас“ и „Мост“ и как изобщо се прави самиздат по време на комунизма – от „производството“ чрез печатане на снимки до разпространението по пощенските кутии.

Самиздат на български: „Глас“ и „Мост“ през 1989 г. – част втора

Втората част от поредицата за „Глас“ и „Мост“ продължава с обсъждането на различните технологии за печат на самиздатите в други страни от Източния блок – ксерокс, пилюр, индиго, циклостил.

Самиздат на български: „Глас“ и „Мост“ през 1989 г. – част първа

В поредица, посветена на независимите издания от 1989–1990 г., се връщаме назад, за да възстановим една картина, позабравена дори и от създателите им: как се прави самиздат?