В нарочения за отпуски и летни жеги месец август, въпреки нагласата ни да почиваме и да ви занимаваме по-малко с политика, градусите на обществения живот и у нас, и по света не ни го позволиха. Климатичната криза, сътресенията в глобалната политика и тревогите за наближаваща нова световна рецесия могат да се превърнат в перфектна буря без ясен изход. И с риск да разсеем всички летни настроения, отговорността тя да бъде преодоляна е на всеки трезвомислещ, рационален и отговорен към себе си и наследниците си съвременен човек. Може би никога преди в историята на човечеството не е било толкова важно кой ще надделее в сблъсъка между прогресивните и назадничавите умове на планетата.

Затова преди да се завърнем към обичайния седмичен ритъм на „Тоест“, ето обзор на темите и материалите, които може би сте пропуснали да прочетете през август.


Йоанна Елми

Отсъствието на авторитетни лидери, които задават и водят дневния ред на обществото, вместо да следват настроенията на масите, е болезнен проблем на съвремието ни. Йоанна Елми ни връща към думите на Вацлав Хавел от средата на 70-те и сякаш очевидните отговори на проблема в текста си „Добрият лидер храни човешкото в човека, демагозите хранят звяра“.


Тя разговаря и с Красимир Лозанов, български дипломат, ръководител на Службата за търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на България в Санкт Петербург в периода 2001–2006 г. и 2011–2015 г., по повод гражданските протести в Москва заради предизборните ограничения срещу опозицията там. Прочетете интервюто „Московските събития от последния уикенд показват, че страхът и безразличието започват да се сменят с решимост“.


Стефан Русинов

Обстоен преразказ на контекста, в който пък се зародиха и продължават едни други протести за демокрация и зачитане на граждански права – тези в Хонконг – направи специално за читателите на „Тоест“ Стефан Русинов в своята статия „Хронология на хонконгските протести“. Огледахме анализите на колегите и съвсем нескромно споделяме, че не открихме по-внимателен и по-подробен текст на български по темата.


Иглика Иванова

Август започна с нова серия терористични атентати в САЩ, извършени от озлобени американци с лесен достъп до оръжие. Загиналите и ранените бяха десетки. Иглика Иванова проследява темата в контекста на официалното нормализиране на речта на омразата след избирането на 45-тия президент на САЩ в текста си „Въоръжената Америка на Тръмп“.


У нас локалните кризи се застъпват отдавна и преливат една в друга. Най-повтарящите се симптоми на заболяването са все по-видимата повсеместна некадърност на управляващия „елит“, изчерпването на „скамейката от резервни играчи“ на ГЕРБ и тоталното изхабяване на тази партия във властта. В същия момент обаче нито опитомената, нито извънпарламентарната опозиция засега не изглежда уверена в действията си за промяна.

Емилия Милчева

Емилия Милчева написа статията си „За честта на прокурора Георгиев“ за бившия вече ръководител на Антикорупционната комисия още преди той да бъде предложен за „спасяване“ в тишината и уюта на консулството ни във Валенсия, полагащи се очевидно на такъв виден защитник на статуквото, независимо от имиджовата вреда, нанесена от алчността му.


Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев разговаря с Васил Колев, един от ИТ експертите, застанали зад петиция в подкрепа на отворения код в държавните софтуерни системи след скандала с изтичането на личните данни от НАП. Какво трябва да направи държавата, за да започне да се грижи за киберсигурността на институциите (а оттам – и за тази на гражданите си) като всеобхватен процес – прочетете в интервюто.


В края на юли Институтът за развитие на публичната среда организира конференция, където медийни експерти, журналисти и граждански активисти коментираха състоянието на медийната свобода в България. Александър Детев беше там и обобщи най-важните детайли от дискусията в статията си „Разговор за медиите в България – без аплодисменти“.


Йоанна Елми

„По следите на неразказаната история“ е друг материал на Йоанна Елми, провокиран от нелепите дискусии за паметниците и символите, превърнати в метафори на днешната ни действителност. „Проблемът, който имаме със символите си, е празнословието, в което ги обвиваме“, пише Йоанна, докато ни разхожда из бившата ГДР (Германска демократична република). И добавя: „Истината трябва да бъде осмислена. В противен случай спиралата на времето продължава да се вие надолу, и надолу, и надолу. В бездната.“


Еми Барух

Разходка из „дома“ на семейство Чаушеску пък ни предлага текстът на Еми Барух „От „Примаверии“ 50 до „Артекс“ и обратно“. И този „паметник“ е символ и метафора на едно отминало време… „Еклектика на безсрамието“ го нарича Еми. Различни ли са днес безсрамията и с какво, е тема на асоциациите, които провокира нейният коментар. Както и може би най-важния въпрос – за отговорността на поколенията едно към друго.


Нева Мичева

Рубриката ни „Говори с Нева“ е много подходяща за всяко време на годината, а защо не и докато ловите слънчевите ласки на плажа в последните дни преди есента. Новият текст на Нева Мичева може и да ви изненада. Въпросът е един, отговорът пък се получава друг. А дали е така? Прочетете статията ѝ „Домашният Танатос“, в която всъщност иде реч за думите. Или…


Цветана Георгиева

„Танцът отвъд пола, нормите и разделенията“ е статия на Цветана Георгиева, провокирана от историята и контекста около създаването на един модерен танцов спектакъл, който българската публика ще може да гледа през есента в Пловдив. За противоположностите и различията, които преминават границите и ни свързват.


Чън Циу-фан

Вероятно сте чували за легендарния ежегоден фестивал „Горящият човек“ в пустинята в Невада. Изненадващо, материалът за него е част от нашата рубрика „Китай отвътре“, защото погледът към него е на писателя фантаст Чън Циу-фан. Но в есето си „Горящи китайци“ той всъщност разказва малко за фестивала и много за Китай и новите представители на китайския научно-технологичен подем.


Надя Радулова

И накрая не пропускайте великолепния текст на Надежда Радулова за едно родно българско начинание за деца край Царево. В „Да се отлепиш от земята“ ще прочетете как двама души връщат приключенския дух на детските игри на открито, възпитавайки в грижа за природата и грижа за ближния, независимо от неговия етнос и произход.

Приятно четене!

Тоест

Тоест

Интернет медия, финансирана и зависима единствено от вас – нашата критична и любознателна публика. Бавна, обмислена и честна журналистика. Без реклами и платени репортажи. Без подвеждащи заглавия и сензации.