Стартирахме този подкаст преди близо два месеца, в средата на лятото, а топлото време ни вдъхнови да посветим втория епизод на пътешествия, приключения и усещането за свобода през призмата на Бела Бенова. Бела от години пътува из Европа на колело, а мечтата ѝ е да обиколи света на кораб. Тъй като след пускането на този епизод мнозина поискаха да научат и разберат повече за Бела, решихме да ви споделим и останалата част от нашия разговор. Поводът е отново свързан с лятото и по-скоро с леко тъжната констатация, че то си отива.

Краят на лятото в Северното полукълбо тази година настъпва в 04:54 българско време на 23 септември, когато е равноденствието (equinox на английски), или моментът в годината, когато денят и нощта са приблизително равни. След това дните ще започнат да стават по-кратки до 21 декември, когато тази година се пада зимното слънцестоене и денят ще е най-кратък, а след това ще започне до расте до 21 юни, когато е лятното слънцестоене и – да, познахте, денят ще е най-дълъг.

Всички тези резултати от въртенето на Земята около Слънцето са естествени и повтарящи се процеси, но често провокират равносметка, желание за започване на нещо ново или други когнитивни и афективни процеси. В тази връзка изпращането на лятото за мнозина не е от най-приятните моменти, но за да преборим меланхолията, избрахме да се сбогуваме с отпускарския сезон с един зареждащ разговор за пътувания, мечти и светлина. Светлината е на морските фарове, които Бела Бенова снима от години по време на своите пътешествия на две колела.

В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.
Александър Детев

Александър Детев

Разделя времето си между Виена и София. Работи като експерт по дигитален маркетинг. Създател на авторската рубрика „Отвъд границите“ по БНТ съвместно с Николета Атанасова. Автор и водещ на първите два сезона на подкаста ни „Паралели и меридиани“. Вярва, че правилният път е да търсим общото помежду ни, без да губим онова, което ни прави уникални.