Милко Йовчев чете „Кост от глухарче“ от Борис Христов

 | Литературен флашмоб

 

„Кост от глухарче“ е от книгата на Борис Христов (р. 1945) „Вечерен тромпет“ (1977), която съдържа още няколко легендарни стихотворения на родителя на стихове, известен с красивото си отшелничество в родопското село Лещен, с отказа си от държавни отличия и с безкомпромисния си литературен и житейски стил:

Да се хвърлим в нощта, в тая мелница,
от звездите въртяна – нека ни смеле, –
като знаем колко малко живеем
и колко дълго ще бъдем умрели…

Чете актьорът Милко Йовчев (р. 1985), който обича семейството си, футбола и Алмодовар, а не обича перфектните произведения и в театъра и киното винаги търси нещо объркано: „Там някъде, в грешката и излизането от нея, намирам много истина, много живот.“ Огромна част от творческата си енергия Милко влага в независимия театър Реплика, който „не дава оценки, а преживявания“ и наесен започва ударно сезона на ново, собствено място в столицата („Искаме да сме част от създаването на новата театрална реалност в България и се борим за това…“). Мисли, че в изкуството най-често липсва не талант, а смелост.

Заглавна илюстрация: Александра Димитрова

Аудиорубриката Литературен флашмоб хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати ще публикуваме по една от общо 24 подбрани творби на български и чуждестранни автори, прочетени от писатели, поети, драматурзи, преводачи, художници, актьори и издатели. Приятно слушане (и четене)!
Прочетете още

Напишете нещо и натиснете Enter за търсене