Джорджо Манганели (1922–1990) е един от големите ексцентрици на италианската литература, или по думите на Итало Калвино, „писател, неповторим във всяко свое изречение, неуморно и неустоимо изобретателен в играта на език и на идеи, който не прилича на другите“. „Центурия“ е неговата най-оригинална книга (единствена на български, преведена от Нева Мичева, и наградена с „Христо Г. Данов“ през 2014 г.), в която са събрани сто етюда от по страница и половина, написани в пристъп на вдъхновение за броени месеци в края на 1978 г.

Разказа под номер осемдесет и едно чете Владо Пенев (р. 1958), актьорище, режисьор и дори – за малко – министър на културата, който като Борхес и нас вярва, че раят е библиотека.

Заглавна илюстрация: Александра Димитрова

Аудиорубриката Литературен флашмоб хвърля мост между 23 април, световния Ден на книгата, и 24 май, българския Ден на книжовността. Всеки делник между тези две дати ще публикуваме по една подбрана творба на български или чуждестранни автор, прочетена от писател, поет, драматург, преводач, художник, актьор или издател. Приятно слушане (и четене)!
Тоест

Тоест

Интернет медия, финансирана и зависима единствено от вас – нашата критична и любознателна публика. Бавна, обмислена и честна журналистика. Без реклами и платени репортажи. Без подвеждащи заглавия и сензации.